Respijtzorg

Inschatting: 2 leesminuten

Zorgen voor een ander en respijtzorg

Zorgen voor een ander is niet altijd even makkelijk. Ondanks dat je het met veel liefde doet, kan het zowel lichamelijk als psychisch soms een flinke belasting zijn. Het is dan belangrijk om op tijd stil te staan bij jezelf en de mogelijkheid te hebben om dingen te doen waar je nieuwe energie van krijgt. Want om voor een ander te kunnen zorgen, is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Respijtzorg kan dan een goede optie zijn.

Wat is dat dan, respijtzorg?

Respijtzorg, of vervangende mantelzorg, wil zeggen dat je je zorgtaken tijdelijk aan iemand anders overdraagt. Sommige mantelzorgers zorgen al jarenlang, 24 uur per dag voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk dat je ook tijd neemt voor jezelf. Maar dan natuurlijk wel op zo’n manier dat je die zorg met een gerust hart over kunt dragen om zelf aan ontspanning toe te komen. Respijtzorg maakt dat mogelijk.

Respijtzorg kan bij je thuis, of op een andere locatie. Door een vrijwilliger of een beroepskracht. Eenmalig of structureel. Denk daarbij aan een dagopvang, een logeerhuis, professionele hulp thuis of vervanging voor een mantelzorger die op vakantie gaat.

Respijtzorg is een belangrijke mogelijkheid om overbelasting te voorkomen, mits het goed geregeld is. In de praktijk blijkt dat respijtzorg niet altijd beschikbaar is, er op tijd aangevraagd moet worden en praktisch en financieel niet altijd haalbaar is.

Respijtzorg is een ontlasting voor de mantelzorger, en om te voorkomen dat het regelen van vervangende zorg juist meer zorgen oplevert, kan het verstandig zijn om hier hulp bij te zoeken. Als mantelzorgmakelaar ben ik op de hoogte van de mogelijkheden en het aanbod. Samen zoeken we naar de beste oplossing die bij jullie situatie past. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op!

Scroll naar top